ESKİŞEHİR PEDODONTİ

ESKİŞEHİR PEDODONTİ
ESKİŞEHİR DİŞ

Özel OLDCITYDENT Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Kliniğinde Pedodonti Uzmanı Uzm. Dr. Banu GÜLCAN ve ekibi hizmet vermektedir.

 

Pedodonti kliniğinin misyonlarından birincisi bebeklik döneminden başlayarak, çocuk ve adölesan döneminde kliniğimize başvuran çocuklara ağız diş sağlığının önemini benimsetmek, koruyucu ve tedavi edici hizmetleri en iyi şekilde vermektir.

Sağlıklı çocukların klinik koşullardaki tedavisinin yanı sıra özel hasta gruplarının klinik ya da genel anestezi koşullarında dental tedavisi yapılmaktadır. Pedodonti kliniği olarak hastalarımıza en iyi tedavi seçeneklerini sunmakta; bilimsel çalışmalarımızla ulusal camiada saygın bir yer edinmek için her türlü yeniliği takip ederek kendimizi sürekli yenilemekte ve geliştirmekteyiz.

 

 

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

 

Pedodonti (Çocuk Dişhekimliği), 0-14 yaş grubundaki bebek, çocuk ve gençlerin süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını amaçlayan, çürük, travma, genetik ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

 

 

İlk Muayene ve Diş Hekimi Tecrübesi

 

Yapılan araştırmalar çocukların ilk diş hekimi ile tanışmaları için en uygun zamanın ilk süt dişinin çıktığı zaman (6 ay-12 ay arası) olduğunu göstermektedir. Bu tanışma seansı sayesinde hem bebeğin mevcut ağız ve diş gelişimi hem de mevcut beslenme durumu gözden geçirilir. Ağız ve diş sağlığını tehdit eden faktörler varsa aile bu konuda bilgilendirilerek erken dönemde alınabilinecek önlemler sayesinde çocuğunuzun düzgün bir ağız ve diş sağlığına sahip olmasına yardımcı olunacaktır.

 

 

 

Süt Dişlerinin Önemi

 

Süt dişleri toplam 20 tanedir.  İlk süt dişleri yaklaşık 6 aylık iken çıkar ve bu diş çıkarma süresi 2,5 - 3 yaşlarına kadar devam eder. Süt dişlerinin birinci görevi çiğneme fonksiyonu ile çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine sürecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken kaybedildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmakta ve dişlerde eğrilikler oluşabilmektedir. Mecburi sebeplerle zamanından önce kaybedilen süt dişlerinde bu gibi eğriliklerin ve ortodontik problemlerin ortaya çıkmasını engellemek için diş kaybını takiben “yer tutucu” denilen aygıtlar yapılmalıdır.

 

 

 

Karışık Dişlenme Dönemi ve Kalıcı Dişlenmeye Geçiş

 

Süt dişlerinin düşmeye başlaması çocuklar arasında farklılıklar yaşanmakla birlikte yaklaşık olarak 6-7 yaş civarında ön dişler ile başlamakta ve 12 yaş civarında ise süt 2. azı dişlerinin düşmesi ile tamamlanmaktadır.

 

 

 

İlk süt dişlerinin düşüp kalıcı dişlerin tamamının sürmesine kadar olan süreye karışık dişlenme zamanı denir. Bu dönemde yeni süren daimi dişler mineralizasyonlarını tamamlayamamış ve olgunlaşmamış olurlar. Bu durum bu yeni çıkan dişlerin daha kolay çürüyebilmelerini ve mevcut çürüklerin daha hızlı ilerleyebilmelerine sebep olmaktadır. Dişlerin olgunlaşma süresi dişin sürmesini takiben 3 yıl daha devam eder ve sonunda dişlerin mineralizasyonu sonlanır ve diş çürüğe karşı daha dayanıklı hale gelir. Bu dönemde diş hekimi tarafından dişlere uygulanacak flor cila ve jeller dişin çürüğe karşı daha dayanıklı bir mineralizasyona sahip olmasını sağlar.

 

Karışık dişlenme döneminde (6-12 yaş) daimi dişler sıra ile sürmekte olduğundan dişler arasında doğal yükseklik farklılıkları mevcuttur. Bu yükseklik farklılıkları sebebiyle diş yüzeylerinde gıda artıklarının birikimi daha kolay olduğu gibi bu biriken gıda artıklarının temizlenmesi de daha zordur. Bu sebeple karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda diş çürükleri daha kolay gelişmektedir.

 

Karışık dişlenme dönemindeki çocukları diş çürüklerinden korumak için “koruyucu diş hekimliği uygulamaları” yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalar;

 

  • Fissür örtücü uygulamaları
  • Flor cila veya jel uygulamaları
  • Tooth mousse uygulamaları
  • Beslenme düzenlemesi
  • Doğru ağız hijyeni eğitimi şeklindedir. 

 

 

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları

 

Fissür Örtücü (Fissür Sealant) Uygulamaları

 

Mineralizasyonu tamamlanmamış, henüz yeni sürmüş daimi azı ve küçük azı dişlerinde yeni başlamış veya başlaması kuvvetle muhtemel olan çürüklerin temizlenmesi ve akıcı kıvamlı bir dolgu maddesi ile örtülmesi işlemidir. Bu uygulama sayesinde hem başlangıç halindeki çürüklerden kurtulabilindiği gibi hem de henüz çürük oluşmamış fakat mevcut diş yapısı sebebiyle çürümesi ihtimali bulunan dişlerin yüzeylerindeki çukurcukların (pit ve fissürler) önceden kapatılması işlemidir. Bu işlem sırasında dişlere herhangi bir yuva açılmadığı için diş yapısına zarar vermek söz konusu değildir. Fissür örtücüler kısa sürede gerçekleştirilebilir, pratik, ağrısız ve çok uzun süre fayda sağlayacak uygulamalardır. 

 

Florid uygulamaları uzun yıllardır Avrupa ve Amerika’da çürükten korunmak amacıyla gerçekleştirilen ve başarılı bir şekilde yeni çürük gelişimini ve mevcut çürüklerin ilerlemesini durduran bir uygulamadır. Bu uygulamalar sağlık politikaları çerçevesinde içme sularının yapısına flor ilavesi, süte flor ilavesi, okul sularına flor ilavesi ve tuzların yapısına flor ilavesi şeklinde olabilmektedir. Bunların yanı sıra diş hekimleri tarafından klinik ortamında diş yüzeyine uygulanan ve etkili bir şekilde diş yapısına girerek dişin sertleşmesini, mineralizasyonunun artmasını ve daha zor çürüyebilen diş yapısı oluşumunu sağlayan flor cila ve jeller de mevcuttur. Bu uygulamaların çocukların ağız ve diş sağlık durumlarına göre senede 2 veya 4 sefer yapılması tavsiye edilmektedir. Bu uygulamalar sayesinde ilerde oluşması muhtemel diş çürüklerinin büyük bir kısmı engellenmekte ve varsa mevcut diş çürüklerinin gelişimi yavaşlatılmakta veya durdurulmaktadır.

 

Florid uygulamaları süt veya daimi dişlerin tamamına uygulanabilen herhangi bir zararı veya yan etkisi olmayan, ağrı vb. şikayetlerin yer almadığı başarılı bir uygulamadır.

 

Tooth mousse uygulaması

 

Tooth mousse su bazlı ve içerisinde kalsiyum ile birleştirilmiş bir süt proteini olan kazein vasıtası ile dişlerin doğal yapısında bulunan kalsiyumu diş yapısına tekrar kazandırılmasını sağlayan bir üründür. Erken dönemdeki diş çürüklerini tekrar kireçlendirilerek (remineralize ederek) eski sağlıklı durumlarına dönmelerini sağlar. Su ve süt bazlı olması sayesinde her yaştaki çocuk ve bebeklere rahatlıkla uygulanabilir. Özellikle bebeklik döneminde görülen biberon çürüklerine karşı başarı ile uygulanabilen bir üründür. Tooth mousse için dişler için kullanılan vitamin de denilebilir.

 

Beslenme Düzenlemesi

 

Bebeklik döneminde her çocuk anne sütüne muhtaçtır.  Anne sütü her ne kadar bebeğin sağlığı için önemli ise de diş yüzeylerinden temizlenerek uzaklaştırılmadığı takdirde diş çürüğe neden olabilir. Bu sebeple bebeklerin ilk dişleri çıkar çıkmaz diş yüzeyleri temizlenmeye başlanmalı emzirme ve ek gıdalar ve bunların dişler üzerinde oluşturması muhtemel etkilerden korunma yöntemleri hakkında Pedodonti uzmanından bilgi alınması gerekmektedir.

 

 

Doğru Ağız Hijyeni Eğitimi

 

Doğru ağız ve diş sağlığı genel vucut sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Ağız ortamındaki enfeksiyon odakları vucudun başka herhangi bir yeri için de enfeksiyon kaynağı olabildiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra düzgün konuşma ve çiğneme fonksiyonu ve estetik açıdan da ağız ve diş sağlığı önemli yer tutmaktadır. Hem kendimizin hem de çocuklarımızın düzgün bir ağız ve diş sağlığına sahip olması için mevcut ağız bakımı durumunuzun diş hekimi tarafından değerlendirilerek varsa yanlış ve eksik olan kısımların düzeltilmesi hayati öneme sahiptir. Ağız bakımı alışkanlığı bebeklikten itibaren çocukluk döneminde kazanılmaktadır. Bu konuda çocuklar için en önemli rol model aileleridir. Ebeveynlerin ağız ve diş sağlıkları çocuklarının sağlık durumu ile paralellik gösterir. Bu sebeplerle hem kendi sağlığımız hem de çocuklarımızın sağlığı için diş hekimlerinden ağız ve diş sağlığı hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Bebeklik, çocukluk ve gençlik dönemlerinde dişlerde yapısal, konumsal ve beslenme farklılıkları olması sebebiyle her döneme özgü farklı ağız ve diş sağlığı programları oluşturmada Pedodonti uzmanı size yardımcı olabilir.

 

 

 

Copyrights 2015 OLDCITYDENT Sitenin son düzenlenme tarihi: 20.04.2024