ESKİŞEHİR ORTODONTİ

ESKİŞEHİR ORTODONTİ
ESKİŞEHİR DİŞ

Özel OLDCITYDENT Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Ortodonti Kliniğinde Ortodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Enes TAN ve ekibi hizmet vermektedir.

 

Ortodonti, dişhekimliğinin diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Ortodonti Latince'de düz anlamına gelen "ortos" ve diş anlamına gelen "dontos" kelimelerinden köken alan bir kelimedir.

 

 

ORTODONTİK TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Koruyucu hekimlik yaklaşımıyla erken kaybedilen süt dişlerin yerine daimi dişler gelene kadar yapılan yer tutucular ile birlikte başlanır. Erken dönemde kalıtsal olan çeneler arası ilişki bozukluklarının (alt ve üst çenenin ileri yada geride konumlanması) tedavilerine zaman kaybedilmeden başlanır, aksi takdirde ileri yaşlarda  ortodontik tedaviler yada çeneler arası ameliyatlar ile bu sorunlar giderilebilir. Erken yaşlarda çenelerin herhangi birisi yada her ikisinde gözlemlenen çapraşıklık ve yer darlıkları bazı vakalarda çocuğun büyüme potansiyeline uygun olarak planlanıp, takıp çıkarılan damaklı teller ile kısa sürede ve kolayca çözümlenebilir.

11-12 yaşlarına kadar kontroller altında yukarıda bahsedilen tedavi teknikleri ile ortadan kaldırılamayan dişsel veya çeneler arası sorunlar sabit teller ile tedavi edilebilirler. Bu dönemde bazen çeneler arası uyumsuzluklar aşırı derecede ise sabit teller kullanılır. Sabit teller metal braketler, şeffaf braketler,kapaklı braketler veya dişlerin arka tarafına yerleştirilen ve ön taraftan hiç görünmeyen Incognito braketleme sistemleri kullanılmaktadır.

GENÇ VE ERİŞKİN ORTODONTİ

Bu dönemde dişlerde aşırı çapraşıklık (erken dönemde düzeltilmeyen ortodontik bozukluklar nedeniyle) çeneler arası normalden sapmalar ve hoş olmayan diş, çene, dudaklar ve yüz uyumsuzluklarının oluşturduğu kötü görüntü, renklenmiş dişler, ağız kokusu şikayetlerine sahip hastalarda bu tedaviler uygulanır. Ayrıca erken diş çekimlerinden (yer tutucular yapılmadığı için) ileri yaşlarda bu boşluğa kaymış yada pozisyonu bozulmuş devrik, yatık dişlerin oluşturduğu çeneler arası kapanış bozukluklarına sıkça rastlanır. Bu durum nedeniyle çene yüz ağrıları ile birlikte bu bölgelerdeki dişler kolay temizlenemediğinden diş eti hastalıkları ve yaygın diş çürükleri sıkca rastlanılan sorunlardır. 


Hastaların en önemli sorunlarının başında ön bölgede eğri ve çarpık dişlerin kolay temizlenememesinden kaynaklanan renklenmiş yada kirli dişlerin gülme estetiğini bozması bu nedenle hastaların rahatsızlık hissetmeleri ve bunu psikolojik sorun haline getirmeleri gelir. Bu sorundan kısa zamanda kurtulmak isteyen pek çok kişi ön bölgedeki dişlerini kaplamalar ve porselenler ile uygun estetik kazandıklarına inansalar da bu işlem çok yanlış bir uygulamadır, çünkü en güzel ve en uzun ömürlü diş kişinin kendisine ait dişidir. Porselenler yada estetik diş uygulamaları dişlerin minesinde geri dönülmez madde kaybı diş kesimleri ile yapıldığı için bunları ömür boyu kullanmak mümkün değildir. Porselen ve bu tür estetik restorasyon uygulamalarının ortalama ömürleri 5-8 sene arasında olduğundan dolayı ömür boyu yenilemek gerekmektedir. En önemlisi ise diş yüzeyinden kaldırılmış olan mine ve diş dokularının artık geri dönüşü olmamasıdır. Ortodontik tedavi amaçlanmadan yapılan bu tür uygulamalarda kaybedilen mine ve diş dokuları için ileri dönemlerde hastaya ortodontik tedavi uygulaması mümkün değildir.

Erişkin ve ileri yaşlarda eğri ve çarpık dişler tam fırçalanamadığı için önce dişlerin renklenmesi ve bu bölgede diş eti hastalıklarına zaman içerisinde rastlanması en sık görülen sorunlardır.

Erken diş kayıpları, bununla beraber ideal yerlerinde olmayan (yatık ve devrilmiş dişler) çeneler arası kapanışlarda kuvvet dengesizlikleri oluşturacağı için çene ekleminde çoğu zaman açıp kapama anında tıkırtılar, açma kapama zorlukları ve eklem ağrısı şikayetleri oluştururlar. Bu kişiler ileri dönemde beslenme sorunları ile de karşılaşabilirler.

Erişkin ortodontik tedavilerde genellikle sabit ortodontik tedaviler kullanılmaktadır. Bu dönemde aşırı çeneler arası ve yüz asimetrik düzensizliklerinde sabit teller ile birlikte cerrahi işlemler uygulanabilir. Erişkin ortodontik tedavilerde hastaların sosyal konumu mesleğine göre sabit tellerin pek çok çeşidi olmakla birlikte dişin renginde, fark edilmeyen diş telleri, dişlerin arka (dil) tarafına yerleştirilen hiç fark edilmeyen braketlerin kullanılmasında tedavi süresince hasta psikolojisi açısından çok büyük yarar vardır.

 

INVISALIGN

 

Invisalign adı verilen, dişlere takılıp çıkartılabilen kişiye özel yapılmış şeffaf diş kalıplarıyla dişlerdeki çapraşıklıklar ve kapanış bozuklukları düzeltilebilir. Ağızda sabit olmayan bu yöntemle rahatça yemek yenebilmekte, konuşulabilmekte ve istenildiği zaman çıkarılabilmektedir. Invisalign tekniği Amerika'da yaygın olarak erişkin hastalar tarafından kullanılmaktadır.

 

LİNGUAL TEKNİK

 

Lingual teknik dişlerin arka (dil) tarafına takılan, kişiye özel üretilmiş tellerle dişlerin pozisyonlarının düzeltilmesini sağlar. Dişlerin doğal yapısı korunarak çapraşıklık ve kapanış bozulukları hiç kimse fark etmeden düzeltilebilmektedir. Hastalara hiçbir rahatsızlık vermemekle birlikte,  konuşma bozukluğu ve estetik bir sorun oluşturmamaktadır.

 

PORSELEN BRAKET

 

Porselen braketler dişlerin üzerine takılan şeffaf ataçmanlarla dişlerin kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar. Özellikle gençlerin ve erişkin hastaların tercih ettiği bu teknik estetik bir görünüm sunmaktadır.

 

 
Copyrights 2015 OLDCITYDENT Sitenin son düzenlenme tarihi: 20.04.2024